La CUP-l’Alternativa  es presenta com l’únic vot republicà, català i independentista 

24 de maig de 2023

“Que la quarta força política en nombre de regidors a Catalunya ahir no estigués al debat de TV3 mostra la por que la CUP desplegui propostes alternatives a les dels partits majoritaris que s’han succeït en el govern municipal durant els darrers mandats”

L’endemà del debat electoral, la CUP Barcelona-l’Alternativa ha comparegut en roda de premsa. Adriana Llena, número tres de la candidatura, ha valorat que aquest debat en certs moments va arribar al ridícul mostrant-se com un circ amb acusacions boges sobre contaminació i rec, Veneçuela o Fidel Castro, que només faciliten el desencantament i la desafecció. Una desafecció que en dades concretes per aquest cas es materialitza veient que mentre l’any 2019 el debat electoral va tenir un 15,2% d’audiència, ja una dada no massa destacable, en aquest cas s’ha quedat a l’11,9%.

La CUP defensa que cal oxigen i aire fresc i propostes polítiques que siguin serioses. “Que la quarta força política en nombre de regidors a Catalunya ahir no estigués al debat de TV3 mostra la por que la CUP desplegui propostes alternatives a les dels partits majoritaris que s’han succeït en el govern municipal durant els darrers mandats”, ha assenyalat també Jordi Estivill, número dos de la candidatura. Així, entenen que el debat va estar marcat per l’absència de l’única força nítidament independentista i d’esquerres i que si no hagués estat així haurien pogut denunciar moltes de les coses que ahir van passar. Així, diuen que, a causa d’això i només sota aquests marcs de continuisme i d’acusacions creuades sense sentit, es pot entendre que temes tan sensibles com la seguretat es donessin sota les lògiques de la dreta, marcades per l’extrema dreta també al carrer i legitimades pel conjunt de les forces polítiques. En aquest sentit, també han valorat com a sorprenent escoltar Colau defensant la tasca de Batlle després dels múltiples escàndols, com el de l’esplai del pi, acumulats al darrer mandat i defensant les mateixes receptes. En aquesta línia, la CUP denuncia que ningú hagi parlat de la inoculació d’inseguretat per interessos polítics. En aquest panorama, han apuntat, més que el govern de Barcelona en comú pugui fer mirar ningú cap a l’esquerra, tot el contrari que només pot mirar més a la dreta.

A banda de parlar de línia política, han explicat que a part de comprar marcs securitaris de la dreta els hi preocupa que les suposades forces independentistes treguin i amaguin l’estelada en clau electoralista. “Ahir vam veure, i entendre, que la llengua no sigui un problema per la resta de forces independentistes”, han assenyalat. I és que en aquest sentit, creuen que la gestió despolititzada i desideologitzada, que defensa ERC, no implica apostar per sumar a la defensa de l’autodeterminació, ni a les 4 revolucions que prometien al Govern de la Generalitat. 

Després d’ahir, la CUP Barcelona-l’Alternativa vol deixar clar que la seva candidatura és l’única esmena a la totalitat al model de ciutat planificat durant les últimes quatre dècades des de l’Ajuntament amb absoluta continuïtat entre tots els Governs Municipals. Així, Jordi Estivill, número dos de la candidatura, ha tancat la roda de premsa dient: “Som l’alternativa republicana, nítidament independentista i d’esquerres en aquestes eleccions. Som el vot republicà, independentista i d’esquerres pel proper diumenge. L’únic que governi, qui governi, serà a l’Ajuntament defensant sense matisos, ni tremolor de cames un discurs rupturista i alternatiu, per capgirar el model de ciutat i fer que Barcelona no sigui més una moneda de canvi sinó la capital d’un país lliure”.

I és que com han afirmat, la CUP hi serà malgrat tot, perquè entri aire fresc, perquè passin coses, per incomodar i també per fer propostes. Propostes que volen treure la ciutat de la inèrcia que dicten els mercats i l’agenda del reencuentro de PSOE i ERC. Propostes com la d’una aposta decidida i sense subterfugis pel decreixement turístic planificat, ja que entenen que és una urgència climàtica i social per seguir vivint en aquesta ciutat. Així, han apuntat que no es pot dir en campanya que cal repensar la massificació creuerística o la barra lliure dels pisos turístics i passar-se alhora quatre anys incrementant el pressupost públic en promoció turística o portant a Barcelona macroesdeveniments com la Copa América, pensats per fomentar la Marca Barcelona com a destinació turística. “Cal canviar el model i fer-ho diversificant d’una vegada l’economia i promovent sectors estratègics com la petita i mitjana indústria de les renovables”, defensen.

Altres propostes implicarien fer que Barcelona exerceixi de capital d’un país lliure i no de cocapital del Regne d’Espanya: “cal crear una regidoria de drets lingüístics per aturar el retrocés de la llengua i reforçar la xarxa municipalista per posar-la al servei del proper embat amb l’estat”. També en tenen altres encaminades a recuperar la sobirania residencial. Així, defensen que cal recuperar la funció social de l’habitatge i treure-la del mercat. Ho faran, com ja han anat explicant, amb un referèndum per expulsar els fons voltors de la ciutat com va fer Berlin i recuperar així les desenes de milers de pisos per posar-los al servei de la mesa d’emergència i de la borsa de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial. 

Tot de mesures que, per la CUP, demostren que aquesta candidatura és l’única nítidament d’esquerres, republicana i independentista.