La CUP Barcelona vol impulsar un  referèndum per fer fora els fons voltors i limitar els creuers i els pisos turístics

20 de maig de 2023

La candidatura anticapitalista ha posicionat l’habitatge, el decreixement turístic i els drets nacionals i lingüístics -creant un regidoria de drets lingüístics- com a eixos de lluita imprescindibles al consistori

La CUP defensa que Barcelona ha d’actuar com a capital de país per liderar els canvis necessaris per a la gent treballadora, fer front al canvi climàtic i avançar en el dret a l’autodeterminació. Així ho ha defensat la cap de llista de CUP-L’Alternativa, Basha Changue, en l’acte central de campanya celebrat aquest matí a la plaça Can Fabra, al barri de Sant Andreu, davant de dos centenars d’assistents. L’acte ha servit per exposar els tres eixos que els cupaires consideren essencials que es defensin al consistori barceloní: el dret a l’habitatge, el decreixement turístic i el compromís amb l’autodeterminació i els drets lingüístics.

Per això, la CUP Barcelona ha destacat diverses propostes a desenvolupar al consistori. D’una banda, treballar pel decreixement turístic a través de l’elaboració d’un pla pel decreixement turístic que limiti els creuers i redueixi el nombre de pisos turístics de la ciutat. De l’altre, fer “política radical” en matèria d’habitatge elaborant un referèndum “per fer fora fons voltors de la ciutat” i mobilitzant el parc d’habitatge a través d’impulsar noves promocions públiques d’habitatge i fer polítiques fiscals per mobilitzar tots aquells habitatges tancats. I, finalment, els anticapitalistes defensen que l’Ajuntament de Barcelona ha de tenir una regidoria de drets lingüístics “per impulsar el català com a llengua comuna de la ciutat” i ha servit com a institució clau per exercir una pressió internacional per aconseguir un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. “És imprescindible i urgent que es defensin els drets. És imprescindible que la lluita que portem des dels carrers arribi estigui representada per qui l’encarna”, ha sintetitzat Basha. “Per combatre les polítiques tèbies i cosmètiques, perquè es deixin de fer polítiques sense nosaltres, per lluitar pel que ens correspon i defensar les nostres vides i els nostres barris, és imprescindible a la CUP”.

“És imprescindible i urgent que es defensin els drets. És imprescindible que la lluita que portem des dels carrers arribi estigui representada per qui l’encarna”Basha Changue

L’acte també ha comptat amb la participació dels números dos i tres de la CUP-L’Alternativa Jordi Estivill i Adriana Llena; la diputada al Congrés, Mireia Vehí; el diputat al Parlament, Carles Riera i l’actual tinent d’alcalde de Drets Socials i l’alcaldable de la CUP Sant Cugat, Marco Simarro. Tots ells han defensat la necessitat d’assolir la màxima presència de la CUP als consistoris en aquests comicis com a garantia perquè la gent visqui millor als Països Catalans.

“Aquestes eleccions municipals s’estan reduint en el sentit del vot útil. ERC, PSC, les Comuns i Junts diuen que la utilitat és gestió, però ells ja governen i les coses no canvien”, ha etzibat la diputada al Congrés, Mireia Vehí, tot assenyalant que la CUP, vol canviar la pregunta: “volem que la gent voti pensant en com podem viure millor i tranquil·la” i ha llençat un missatge a Ada Colau: “Els comuns hauran de decidir si aposten pel PSC o per la CUP i l’alegria de viure bé”.

En la mateixa línia, Jordi Estivill, ha definit la CUP com la garantia per fer virar les polítiques cap a l’esquerra i cap a l’independentisme i ha defensat el municipalisme com a bastió de construcció nacional, però també per avançar en conquesta de drets. Estivill també ha destacat que la CUP va ser de les primeres formacions en defensar la municipalització de l’aigua o el porta a porta. “Companys i companyes, torneu-nos als plens de l’Ajuntament, envieu-nos als governs municipals, i no us decepcionarem. Per seguir alimentant l’esperança i dibuixant horitzons d’emancipació, justícia i llibertat”.

“Els comuns hauran de decidir si aposten pel PSC o per la CUP i l’alegria de viure bé”Mireia Vehí

Per la seva banda, l’actual tinent d’alcalde de Drets Socials a l’Ajuntament de Sant Cugat, Marco Simarro, ha posat en valor la capacitat de la CUP de governar en diversos consistoris: “allà on tenim regidors plantegem solucions i alternatives. Hem fet virar les ciutats cap a l’esquerra i cap als interessos de les classes populars”. I ha destacat que “el nostre projecte polític sempre ha tingut una vocació clara de majoria, de governança de la majoria, d’aquella que garanteix els drets de tothom”.