La CUP Barcelona vol impulsar un referèndum per fer fora els fons voltors de la ciutat

23 de maig de 2023

“No hi ha acord per a les veïnes, si hi ha voltors”: la candidatura ha explicat que no facilitarà l’alcaldia a cap partit polític que no es comprometi amb aquest referèndum i amb tancar l’aixeta dels diners públics a aquests fons voltors

La CUP Barcelona-l’Alternativa opina que l’actual model de ciutat està caracteritzat per la competència total amb les ciutats globals de primer ordre i per un control de l’economia cada cop més absolut per part del capital estranger, concretament els fons d’inversió i els anomenats fons voltor. Davant d’això, explica que impulsarà un referèndum per convertir Barcelona en una zona lliure de fons voltors. La voluntat és expulsar aquests fons d’inversió de la ciutat, expropiant les seves propietats perquè formin part del parc públic d’habitatge.

En aquest sentit, i en context on contínuament s’està parlant de pactes, la CUP ha deixat espai per explicar que no facilitaran l’alcaldia a cap partit polític que no es comprometi amb aquest referèndum i amb tancar l’aixeta dels diners públics a aquests fons voltors.

Basha Changue, Thaïs Cloquell, Santi González i la diputada Montserrat Vinyets han realitzat aquesta roda de premsa justament davant la seu de Cerberus, un d’aquests fons voltors que volen que deixin d’operar a la ciutat.

La candidatura considera que en matèria d’habitatge les polítiques que s’han aplicat des del 2015 no només no han pal·liat el problema, sinó que si es miren els indicadors la situació és pitjor. Actualment, hi ha un desnonament cada 45 minuts, més de 20 desnonaments al dia, el preu del lloguer a 1080 euros i el 25% de la població de Barcelona es troba en risc de pobresa o d’exclusió social.

Davant les limitacions de les institucions a les quals tothom apel·la, la CUP explica que són conscients que no es pot resoldre la problemàtica de l’habitatge només des del municipi, però acusen comuns i a PSC/PSOE ser els mateixos en el govern de l’estat i no fer res més que vendre una llei d’habitatge com a gran solució, quan consideren que és paper mullat. “Ni regula ni abaixa els preus del lloguer que acumulen un 50% de pujades en els darrers 5 anys; no recupera els pisos dels grans tenidors, bancs i fons voltors; no atura els desnonaments; no prohibeix els pisos turístics ni els lloguers de temporada; defensa el benefici dels de sempre amb bonificacions i exempcions fiscals; i no ofereix cap garantia ni per accedir ni per poder mantenir l’habitatge. En resum, la nova llei d’habitatge és una farsa que no garanteix el dret a l’habitatge i posa la catifa vermella als fons voltors”, han declarat a la roda de premsa.

La CUP Barcelona vol impulsar un referèndum per fer fora els fons voltors de la ciutat

A 2023, els grans tenidors i fons voltors, com Cerberus, ja són els propietaris del 36% del parc d’habitatge de lloguer de la ciutat. Ara també, apunta la candidatura, els fons voltors no només desnonen i fan negoci amb la gestió dels desnonaments, sinó que també participen de l’operador d’habitatge amb ànim de lucre Habitatge Metrópolis Barcelona. Per exemple, Neinor Homes i Cevasa són el 50% d’aquest operador publicoprivat i tenen la seva pròpia paradeta a la Fira “The District”. El seu poder, no obstat, no només s’estén sobre el parc d’habitatge, sinó que també el trobem a altres sectors. Han posat l’exemple de les cures amb el fons DomusVi, amb seu fiscal a l’illa de Jersey i denunciat per frau fiscal, i les empreses de Florentino Pérez.

La CUP ha denunciat també que l’Ajuntament de Barcelona no apliqui cap criteri ètic que permeti excloure aquests fons de les licitacions dels plecs dels concursos públics i que, per exemple, destini 30 milions d’euros per a la gestió del reallotjament de les persones desnonades a l’agència BCD Travel, empresa del grup de Barceló, holding empresarial que també gestiona les deportacions que fa l’estat espanyol de les persones dels Centres d’Internament d’Estrangers.

També acusa comuns i PSC de no aplicar cap criteri ètic de mínims en els plecs de licitació dels concursos públics que permetin excloure els bancs i grans tenidors que incompleixen la 24/2015, que existeix la llei 9/2017 de contractació pública que permetria fer-ho.

“És de mínims no posar la catifa als fons voltors. És de mínims no cedir-los la gestió de la nostra ciutat i no alimentar-los amb fons públics. Nosaltres no només no volem alimentar els voltors amb diners públics, sinó que els volem fora de tota la ciutat. Per això la CUP Barcelona l’Alternativa portem al nostre programa la proposta de fer un Referèndum per expropiar l’habitatge dels fons voltors”.