La CUP Barcelona-l’Alternativa s’erigeix com l’única opció capaç de frenar l’extrema dreta dins el consistori 

17 de maig de 2023

La candidatura crearà un protocol antifeixista per combatre l’auge de les actituds feixistes, racistes, masclistes o LGBTIfòbiques a través de la denegació de permisos d’ús de l’espai públic per part de partits i organitzacions feixistes. A més, emplaça la resta de partits a assumir un compromís antifeixista real 

Sisè dia de campanya i dia mundial contra les violències contra les dissidències sexuals i de gènere. L’Esquerra Independentista, juntament amb la Crida LGTBI, treia aquest matí un cartell amb un lema clar: ‘Del seu odi naix el nostre orgull’. I amb això, amb ‘orgull, lluita i organització’, cridava a fer front a la reacció antifeminista i contra els drets LGTBI.

La CUP Barcelona-l’Alternativa ha celebrat un acte, com ja ve sent habitual, als jardins de les Tres Xemeneies centrat en aquesta lluita. Ha aprofitat l’ocasió per presentar les propostes per combatre la reacció. Ho fa, perquè entèn que és l’única alternativa que li queda a la ciutat per poder aturar l’auge de l’extrema dreta des de dins del consistori. “Tot i que tenim el convenciment que la lluita contra el feixisme és al carrer, considerem que l’Ajuntament ha de tallar d’arrel determinades accions i actuacions feixistes així com no atorgar subvencions a entitats o organitzacions vinculades a idearis que no posin al centre els drets de les dones en el sentit ampli”, han declarat durant l’acte. Així, crearan un protocol antifeixista que inclogui la denegació de permisos a organitzacions i partits feixistes per fer actes en espais públics i equipaments municipals (o participats per l’Ajuntament), i l’expulsió de les persones que en qualsevol espai o acte municipal (plenaris, consells, audiències, etc.) tinguin actituds feixistes, racistes, masclistes o LGTBIfòbiques. 

Adriana Llena, Marga Olalla i Ángel Camacho | Roser Gamonal

En aquest sentit, en el context de fa pocs dies, la CUP Barcelona-l’Alternativa denunciava la presència de l’extrema dreta als carrers de la ciutat i la permissivitat i facilitat dels partits polítics per comprar, legitimar o assumir-ne els seus marcs així com callar i ser-ne còmplices. Al mateix temps, aprofitava per exigir a l’Ajuntament de Barcelona que es personés per delictes d’odi contra Desokupa. Just ahir coneixíem a través d’una entrevista a Ada Colau que l’Oficina per la No Discriminació havia presentat la denúncia a Fiscalia. 

Contra la reacció i enfocant-se en la lluita LGTBI+, la CUP defensa que Barcelona ha d’exercir de capital i no girar l’esquena al territori. Cal doncs una solidaritat real amb el sexili i capgirar les dinàmiques que el generen tenint un accés igualitari a tots els serveis arreu del país (servei Trànsit, atenció ITS –Drassanes–, reproducció assistida, etc.). 

També apunten que cal una Barcelona que planti cara al capital i al model de grans esdeveniments. Això implica aturar el model de celebració del Pride enfocat al turisme massiu al qual acusen de fer pinkwashing a les empreses que gentrifiquen, expulsen les veïnes de casa i deporten migrants. Una Barcelona feminista, que reparteixi de manera igualitària les cures i reconegui totes les formes de convivència. En aquest sentit, han dit que no al lloguer de ventres: “no és una qüestió LGBTI, l’exerceixen famílies benestants, molt majoritàriament heteros”. 

Cal també, com han explicat Adriana Llena, número 3 de la CUP Barcelona l’Alternativa, i Ángel Camacho, candidat de la CUP Alternativa d’Esquerres per Cornellà, que la ciutat planti cara a la LGBTI-fòbia des de la comunitat i la coeducació: “no necessitem més alarmisme, més por ni més policia, necessitem més drets, més comunitat i una anàlisi de la realitat acurada que no vagi al titular fàcil”. I d’aquí, a una Barcelona per la cultura popular “pel suport a totes les iniciatives populars i autogestionades per generar espais segurs, d’oci i socialització, davant del peatge d’un capitalisme rosa que cosifica, promou el consumisme i no és accessible per a totes”.

Ángel Camacho de la CUP Alternativa d’Esquerres per Cornellà | Roser Gamonal

Quines propostes té la CUP Barcelona-l’Alternativa per poder caminar cap a tot això? 

  • Promoure la incorporació de persones LGBTI i/o amb bagatge migratori als serveis d’atenció a l’usuari i als espais de decisió de les polítiques públiques de l’àrea.
  • Visibilitzar i commemorar la memòria històrica feminista i LGBTI al nomenclàtor de la ciutat i abolir les imatges sexistes dels espais públics. Visualitzar les diades de la lluita LGTBFI+.
  • Evitar la revictimització, violentament i patologització a les persones migrants dissidents sexuals o de gènere en els tràmits de regularització administrativa municipalitzant els serveis públics d’atenció a la migració i refugi per garantir-ne l’accés universal.
  • Assegurar una formació continuada i obligatòria en clau feminista que incorpori la visió de la diversitat sexual i de gènere per al conjunt de treballadores de l’Ajuntament, i de manera molt específica per als cossos de seguretat. D’aquesta manera, impulsar una Administració inclusiva que doni resposta a les necessitats de les dones i als interessos de les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersex tenint en compte el conjunt del cicle vital i les necessitats específiques de cada una de les seves etapes.
  • Garantir que un percentatge del parc públic d’habitatge es destini considerant situacions de vulnerabilitat d’origen no estrictament econòmic com ara persones del col·lectiu LGBTI que tenen la necessitat d’allunyar-se de l’entorn familiar, persones migrades que no disposen d’una xarxa de suport, etc.
  • Vetllar per la presència equilibrada de dones i homes en l’oferta cultural de la ciutat, així com per una cultura amb perspectiva feminista, LGBTI i antiracista. 
  • Garantir que els continguts i materials emprats als centres inclouen diferents realitats socials i culturals de les identitats sexuals i les relacions sexoafectives. Establir protocols per a la prevenció i l’abordament de les violències LGBTI-fòbiques als centres educatius, entre iguals i entre professorat i alumnat, així com programes d’educació sexual i afectiva per a les diferents edats tot assegurant la perspectiva de la diversitat sexoafectiva i de gènere. Garantir que el personal té la formació suficient per poder atendre totes les persones independentment de la seva sexualitat o identitat i expressió de gènere i el seu bagatge cultural.
  • Introduir accions i criteris per afavorir la inclusió de les persones de la comunitat LGBTI en tots els serveis, equipaments i polítiques destinades a la gent gran per superar l’exclusió que sovint pateixen per acció o per omissió.