La CUP Barcelona-l’Alternativa exigeix a l’Ajuntament de Barcelona que es personi per delictes d’odi contra Desokupa

12 de maig de 2023

La CUP Barcelona-l’Alternativa denuncia la presència de l’extrema dreta als carrers de la ciutat i la permissivitat i facilitat dels partits polítics per comprar, legitimar o assumir-ne els seus marcs així com callar i ser-ne còmplices.

La CUP Barcelona-l’Alternativa inicia la seva campanya amb una roda de premsa on assenyala l’extrema dreta, els poders polítics i els fons voltors com la Sareb. Ho fa després d’un acte d’inici de campanya a Nou Barris on va traslladar un missatge clarament independentista i anticapitalista. Alhora que membres de la candidatura participaven de la manifestació en suport als espais alliberats, però sobretot en contra de la feixistització dels nostres carrers a causa de la presència d’agents d’extrema dreta com Desokupa.

La lògica de l’habitatge com un dret que ara mateix es veu vulnerat constantment s’agreuja amb la presència d’empreses privades com Desokupa. Són al fons del problema l’existència de fons voltors, l’estafa de la SAREB finançada amb diners públics o els milers de pisos buits. La normalització de la pràctica dels desnonaments facilita un marc on tot s’hi val per la defensa de la propietat privada, facilitant aquests moviments de l’extrema dreta que els permeten marcar agenda. La CUP Barcelona-l’Alternativa entèn que el camí per erradicar l’extrema dreta i garantir el dret a l’habitatge passa per abolir el capitalisme i la propietat privada, però comença per eliminar empreses com Desokupa.

Centrant-se en l’assetjament als espais recuperats del Kubo i la Ruina, propietat de la Sareb, la CUP Barcelona-L’Alternativa creu que és lamentable que s’instrumentalitzi la vida de les veïnes per campanya electoral. Malauradament, el de Sarrià-Sant Gervasi fa anys que ho pateix fins i tot quan no hi ha eleccions, tal com es veu amb els nazis de plaça Artós que van cremar l’ateneu i que periòdicament exerceixen mostres de clara violència. Està clar que aquestes actituds, la presència de l’extrema dreta i l’assetjament als espais recuperats està emparat pel conjunt de partits polítics que a banda d’exercir una àmplia permissivitat, també compren, legitimen i, fins i tot, assumeixen marcs de l’extrema dreta callant i sent-ne còmplices. 

En aquest sentit, la candidatura també assenyala la complicitat que sota de nou la permissivitat política tenen els cossos policials amb aquests sectors d’extrema dreta. Així, no és estrany que l’organització inclogui en el seu programa punt com “lluitar activament contra les màfies que intimiden les veïnes que ocupen, com Desokupa, i perseguir la connivència dels cossos policials”.

Així, i en defensa d’una seguretat real als carrers de la ciutat i per les veïnes, la candidatura demana a l’Ajuntament de Barcelona que es personi per delictes d’odi contra Desokupa.

La CUP Barcelona-l’Alternativa ho té clar: cal una ciutat antifeixista que expulsi l’extrema dreta dels seus barris. Saben que això només serà possible si s’acaba amb els seus còmplices: especuladors i fons voltors que contracten paramilitars nazis com Desokupa. La candidatura ha aprofitat per recordar que, en aquest cas, és especialment greu que la propietat hagi demanat mesures cautelars.

Davant de tot això, propostes: la ciutat necessita la creació d’un protocol antifeixista que inclogui la denegació de permisos a organitzacions i partits feixistes per fer actes en espais públics i equipaments municipals o participats per l’Ajuntament. També, l’expulsió de les persones que en qualsevol espai o acte municipal com podrien ser plenaris, consells o audiències, tinguin actituds feixistes, racistes, masclistes o LGBTIfòbiques. Tot i tenir el convenciment que la lluita contra el feixisme és al carrer, la CUP Barcelona-l’Alternativa considera que l’Ajuntament ha de tallar de soca-rel determinades accions i actuacions feixistes.