La CUP Barcelona-l’Alternativa aposta per tancar la comissaria de Via Laietana i fer-ne un espai de memòria antifeixista 

15 de maig de 2023

Per la lluita antifeixista i per l’alliberament nacional, el tancament de Via Laietana seria el primer pas. Les comissaries de la Guàrdia Civil a Gràcia, la Casera del Bruc i la comissaria de la Policia Espanyola a la Verneda serien les següents fites.

En una roda de premsa just davant la comissaria de Via Laietana, la CUP Barcelona-l’Alternativa ha desplegat les seves propostes vers aquest espai així com altres idees en relació amb la presència de forces policials de l’estat espanyol. Ho ha fet amb Dani Cornellà, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, i Jordi Estivill, número dos per la candidatura de la CUP a l’Ajuntament. 

La convocatòria ha comptat amb diverses persones represaliades. Entre elles Alfons Romero, candidat en aquestes municipals, i Blanca Serra, militant històrica de l’Esquerra Independentista. Persones que detingudes per la seva lluita havien passat justament en aquesta comissaria. Més enllà d’explicar la seva experiència, han volgut donar visibilització als diferents col·lectius que tancats en aquesta comissaria van patir dobles violències com és el cas del col·lectiu LGTBI. Amb paraules clares de suport a la memòria i contra la repressió exercida per les forces d’ocupació espanyoles, Romero i Serra han donat pas a les propostes per a l’Ajuntament explicades per Jordi Estivill. 

La primera proposta que la candidatura ha volgut explicar ha estat la voluntat de procedir al tancament d’aquesta comissaria situada a Via Laietana per reobrir-la com a espai de memòria antifeixista. Així, la CUP també ha explicat que procedirà a estudiar totes les vies possibles per fer el mateix amb les comissaries de la Guàrdia Civil a Gràcia, la Caserna del Bruc i de la Policia Nacional a la Verneda, entre d’altres, donades les seves limitades competències a Catalunya i el seu caràcter repressor i antidemocràtic. Fent seu el lema ‘fora les forces d’ocupació’, la CUP Barcelona – L’Alternativa no tremolarà davant les dificultats i la batalla que presenta l’estat espanyol alhora de voler erigir-se i controlar la voluntat del país i la ciutat. 

En aquest sentit, una segona proposta implica treballar per fer efectiu el dret a l’autodeterminació i ampliar la sobirania del poble català en tots els àmbits i quan sigui necessari a través de la desobediència institucional i popular. Per concretar-ho, la candidatura ha explicat que impulsarà de manera coordinada amb altres municipis una institucionalitat pròpia: l’Assemblea Municipalista dels Països Catalans.

Per què? La CUP Barcelona – L’Alternativa analitza que els diferents governs de Barcelona no han volgut que aquesta fos una de les capitals dels Països Catalans ni que liderés el conflicte contra el Règim del 78. De fet, afirmen que el seu model ha sigut el d’una Barcelona equidistant que ha apuntalat el Règim. Així i malauradament, en paraules de Jordi Estivill, número dos de la candidatura present a la roda de premsa, creuen que el pactisme de Barcelona amb el Règim està més viu que mai en veure que la ciutat “esdevé un intercanvi de cromos a tres bandes entre Comuns, ERC i PSC-PSOE”.

“Ho veiem també amb el retorn de la vella convergència a l’autonomisme que no sols posa catifes als lobbies de la ciutat, sinó també al Règim”, ha afegit Estivill dirigint-se a la candidatura de Trias. I és que en aquest sentit veuen amb preocupació, per una banda, l’abandonament de l’estratègia de ruptura del règim de les suposades forces independentistes i, per l’altra, “l’auge de l’espanyolisme que aconsegueix marcar l’agenda política tal com mostra el relat marcadament de dretes i espanyolista que ha adoptat el PSC en la qüestió nacional”.

Així, la CUP Barcelona – L’Alternativa vol que Barcelona sigui una de les capitals dels Països Catalans, però defensa que per fer-ho cal democratitzar i trencar amb els cadenats imposats per la constitució del 78. Cal que, a la vegada que planta cara al feixisme i l’espanyolisme, apropi la presa de decisions a totes les barcelonines per construir noves sobiranies populars com a via cap a la Independència.

En aquest sentit, a la introducció, Cornellà ha parlat sobre la necessitat de seguir articulant un moviment independentista que confronti amb el Règim del 78 per defensar drets i articular noves sobiranies. Més encara ara, “en un context nacional de l’embat repressiu amb el que l’Estat ha castigat el moviment independentista per tal de desmobilitzar-lo i acabar amb ell amb més de 4000 represaliats i judicis que es van repetint pel conjunt del territori”. 

“Dins el Règim no podem viure dignament tal i com mostren les lleis que ens tomben segons els seus marcs imposats i que, com passa en el cas d’habitatge, rebaixen els consensos de país i els sotmeten als marcs del Règim”, ha defensat Cornellà. També ha parlat sobre com la submissió a la que sotmet l’estat espanyol agafa múltiples vessants i a vegades es manifesta, com passa amb l’esmentada repressió, de forma física tal i com materialitza la comissaria de Via Laietana: “Un espai de tortures del franquisme i que avui en dia segueix essent símbol del domini de l’estat sobre el conjunt dels Països Catalans”. 

A la roda de premsa, la CUP Barcelona – L’Alternativa també ha volgut traslladar un missatge de suport a Isa Chacón, militant que forma part del secretariat nacional que ha estat retinguda per l’estat turc durant les seves tasques com observadora durant la jornada d’eleccions.