Cap a la jornada laboral de 30 hores: la CUP Barcelona-l’Alternativa fa seu el lema treballem menys, treballem totes

14 de maig de 2023

Caminant cap a unes condicions que trenquin amb la precarietat, la CUP Barcelona-l’Alternativa proposa implementar, començant pels serveis municipals, una reducció de la jornada laboral a les 30 hores que permeti un millor repartiment del treball

La CUP Barcelona-l’Alternativa assenyala que l’actual model econòmic de la ciutat ha convertit la ciutat en una economia terciaritzada depenent dels serveis i del turisme. Aquest model econòmic, basat en l’exclusió i l’explotació de les classes populars, ha partit de la desindustrialització de la ciutat, i del conjunt de l’AMB, així com de la progressiva precarització del treball fent que avui pobresa i treball no necessàriament s’excloguin, sinó que es puguin arribar a retroalimentar.

En aquest sentit, la CUP creu que l’administració pública i els poders polítics no solament n’han sigut còmplices, sinó que l’aposta i el blindatge d’un model de col·laboració público-privat han sigut la base per desposseir a les classes populars del seus drets i supeditar-los a un model econòmic marcadament neoliberal.

Aquest discurs l’han traslladat de la mà d’Adriana Llena, Marga Olalla i Àlex Abellán en un nou acte de campanya destinat a parlar de model econòmic i treball. En un acte on han deixat clar que Barcelona no pot ser una ciutat on el treball exploti la classe treballadora i l’economia estigui al servei d’uns pocs també han denunciat que no pot ser que Barcelona sigui una ciutat on s’hagi de destinar més de dues terceres parts del salari a sobreviure.

Amb la introducció d’Àlex Abellán, candidat a conseller de districte per Sants-Montjuïc, s’ha parlat de la situació concreta de la zona. Molta restauració, eixos comercials on cada cop hi ha més cadenes, molta feina vinculada a la fira i als macroesdeveniments així com molta feina vinculada a la indústria a la zona de la Marina i la Zona Franca. Feines que no es tenen en compte com a prioritàries i a les quals no es posen recursos suficients ni tampoc inspeccions pertinents. Olalla, amb experiència en la lluita per la municipalització de serveis a l’Ajuntament de Barcelona durant anys com a treballadora, ens ha posat en context sobre l’estat de lluites concretes. SAD, CUESB, SARA, Punts d’Assessorament Energètic, l’estat de serveis socials en general… Son massa els conflictes oberts. Per acabar, Llena ha tancat l’acte assenyalant el conflicte clarament obert entre vida i capital. Aquest s’allarga durant tota la vida, però comença ja amb l’etapa juvenil on l’atur i la precarietat son intrínsecs dins aquest sistema econòmic. Un sistema que a la ciutat s’ha alimentat pel model que Llena ha recordat que porta més de 40 anys construint-se: “Això no s’arregla amb mesures estètiques, i molt menys, amb mesures estètiques de la mà del PSC. S’arregla amb conflicte contra els lobbies i contra tota força política que els posi catifes vermelles o que pretengui fer-nos creure que és possible conviure amb voltors”. 

La CUP Barcelona-l’Alternativa ha aprofitat aquest matí per recordar que son l’única candidatura nitidament independentista i nítidament anticapitalista. Les seves mesures, son les que poden garantir un trencament al continuisme que mostren la resta de candidatures que es presenten a aquestes municipals. 

I és que amb aquest acte, la CUP Barcelona-l’Alternativa ho ha deixat clar: una Barcelona on l’economia estigui en mans de la majoria i on treballem menys per treballar totes sense que ens explotin i precaritzin és necessària. Com també ho és una Barcelona per les seves veïnes i no pels mercats que especulen. Amb el lema “Per la Barcelona dels barris i les classes populars, construïm l’alternativa a la ciutat neoliberal. Capgirem l’economia i les precarietats”, la candidatura ha introduït les seves propostes

  • Implementar, començant pels serveis municipals, una reducció de la jornada laboral a les 30 hores que permeti un millor repartiment del treball sense renunciar a unes condicions laborals dignes.
  • Planificar una transició econòmica urbana justa, feminista i ecosocial. Treballar pel necessari decreixement turístic impulsant una borsa municipal de treball garantit i digne i una banca pública d’inversió i finançament industrial de caràcter municipal o metropolità.
  • Crear una oficina de treball proactiva que persegueixi la precarització i l’explotació de les classes populars, especialment en els sectors turístic i de l’economia digital.